WikiHair: BONDING

Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας Vitality’s, είναι mastercolorist με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο Facebook, ως Christy Vlachou & στο Instagram ως Christyhaireducator.

Η τρίχα είναι ένας σύνθετος ιστός, που αποτελείται από τη ρίζα (follicle ή root) και το στέλεχος (shaft). Η ρίζα εσωκλείεται στο τριχοθυλάκιο, καταδύεται στο δέρμα με κλίση και καταλήγει στο βολβό (bulb). Στη βάση του τριχοθυλακίου βρίσκονται τα κύτταρα dermal papilla, βιολογικές δομές πολύ σημαντικές για το τριχοθυλάκιο, καθώς περιέχουν τριχοειδή αγγεία που στέλνουν θρεπτικά συστατικά από το αίμα στα κύτταρα.

 

Τα μέρη της τρίχας

Το στέλεχος είναι το ορατό τμήμα της τρίχας και αποτελείται από 3 στρώματα:

 

  1. Την επιδερμίδα τρίχας (cuticle– λέπια)

 

Η επιδερμίδα της τρίχας αποτελείται από μία πάρα πολύ λεπτή στιβάδα κερατίνης που έχει μορφή λεπιών. Είναι αυτή που προστατεύει τις δυο εσωτερικές στιβάδες και είναι εντελώς διάφανη. Η κατάσταση των μαλλιών μας εξαρτάται από την κατάσταση της επιδερμίδας της τρίχας. Η επιδερμίδα είναι υπεύθυνη για λαμπερά και υγιή μαλλιά!

 

  1. Το φλοιό (cortex)

Ο φλοιός ενδιάμεσα, που περιέχει χρωστική (μελανίνη) και καθορίζει το χρώμα και τον κυματισμό της τρίχας. Περίπου το 90% του βάρους των μαλλιών προέρχεται από το φλοιό. Όταν βάφουμε τα μαλλιά μας η βαφή επιδρά ακριβώς εδώ.

 

  1. Το μυελό (medulla)

Ο εσωτερικά, η ‘’καρδιά’’ του στελέχους βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του στελέχους και αποτελείται από κύτταρα, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με μικρές ποσότητες αέρα. Εσωτερικά, η ‘’καρδιά’’ του στελέχους.

Σημαντικά σημεία προσοχής σχετικά με την τρίχα για τη δουλειά μας.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα της τρίχας με την χρήση προϊόντων;

Η τιμή του PH επηρεάζει άμεσα την υγεία της επιδερμίδας. Για παράδειγμα, προϊόντα με υψηλό PH (αλκαλικά) ανοίγουν τα “λέπια” και τα μαλλιά μας γίνονται άγρια και σκληρά. Επίσης, όταν τα λέπια ανοίγουν σταδιακά περνάνε βλαβερές ουσίες ανάμεσά τους και φτάνουν στον ευαίσθητο φλοιό, με αποτέλεσμα αυτός να αρχίσει να καταστρέφεται. Προϊόντα, αντίθετα, με χαμηλό PH (όξινα) κλείνουν τα λέπια και τα μαλλιά μας είναι λεία, απαλά και ανθεκτικά. Σημαντικό επίσης, είναι ότι τα κλειστά λέπια εγκλωβίζουν τα χρωστικά  μόρια εσωτερικά της τρίχας και έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια στο χρώμα.

Τι συμβαίνει όμως στην τρίχα ανάλογα με την κατάσταση των λεπιών και το νερό; Πόσο πορώδη είναι τα μαλλιά;

Το πόσο πορώδη είναι τα μαλλιά έχει να κάνει με την ικανότητα της τρίχας να απορροφήσει την υγρασία. Σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση της επιδερμίδας της τρίχας (λέπια). Έχουμε τρία επίπεδα πορώδη μαλλιών: Χαμηλή, μέτρια, υψηλή.

  • Χαμηλή: Όταν τα λέπια είναι κλειστά και επικαλύπτουν το ένα το άλλο, η υγρασία δυσκολεύεται να διαπεράσει.
  • Μέτρια: Στα μέτρια πορώδη μαλλιά διαπιστώνουμε λίγο πιο χαλαρά λέπια, με αποτέλεσμα η υγρασία να διεισδύει πιο εύκολα.
  • Υψηλή: Στα υψηλά πορώδη μαλλιά τα λέπια είναι πολύ ανοικτά. Το νερό μπορεί να διεισδύσει με μεγάλη ευκολία.

 

Καταλαβαίνουμε ότι σε ένα κεφάλι μπορούμε να διαγνώσουμε παραπάνω από μία κατηγορία πορώτητας. Συνήθως συμβαίνει από επιβάρυνση με θερμοκρασία και τεχνικές εργασίες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι: Η φυσική τρίχα μπορεί να απορροφήσει έως και 30% του βάρους της σε νερό. Η ταλαιπωρημένη, πορώδη με ανοικτά λέπια μπορεί να απορροφήσει πάνω από το 45% του βάρους της σε νερό.

Η πορώτητα των μαλλιών επηρεάζεται από:

Χτένισμα με υψηλές θερμοκρασίες

Συχνό ξεμπέρδεμα και βούρτσισμα

Έκθεση στις ηλιακές ακτίνες

Τεχνικές εργασίες

Σαμπουάν και conditioner χαμηλής ποιότητας

Η  τρίχα αποτελείται από 84% πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η πρωτεΐνη (κερατίνη) αποτελείται από  51% Άνθρακα – 21% οξυγόνο – 6% Υδρογόνο – 17% Άζωτο – 5% Θείο. Η πρωτεΐνη εμφανίζεται με μορφή μακριάς αλυσίδας. Οι εκατομμύρια αλυσίδες  της τρίχας συνδέονται  μεταξύ τους με τριών ειδών δεσμούς.

Δεσμοί υδρογόνου (HYDROGEN BONDS)

Ανοίγουν λόγω υγρασίας (βρεγμένα μαλλιά). Κλείνουν όταν τα μαλλιά στεγνώσουν .

Δεσμοί άλας (SALT BONDS)

Ανοίγουν λόγω αλλαγής του PH. Κλείνουν με την εξουδετέρωση.

Δισουλφιδικοί δεσμοί (DISULFIDE BONDS)

Οι δισουλφιδικοί δεσμοί είναι υπεύθυνοι για τη δύναμη και την ελαστικότητα της τρίχας. Ανοίγουν λόγω διεργασιών οξείδωσης. Ανάλογα την εργασία (ντεκαπάζ) κάποιοι δεσμοί δεν μπορούν  να ξανασυνδεθούν.

Ελαστικότητα των μαλλιών

Η ελαστικότητα των μαλλιών είναι η ικανότητα που έχουν, αφού τεντώσουν, να επανέλθουν στο αρχικό τους μέγεθος χωρίς να σπάσουν. Αυτό μας δείχνει την δύναμη των δεσμών της τρίχας. Όταν η ελαστικότητα των μαλλιών είναι χαμηλή τότε τα μαλλιά είναι εύθραυστα και σπάνε εύκολα. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχουν υποστεί μεγάλες χημικές επεξεργασίες.

Μπορούμε να ελέγξουμε την ελαστικότητα κρατώντας μία λεπτή τούφα από βρεγμένα μαλλιά σταθερά με τα δύο μας χέρια και τραβώντας απαλά:

 

  • Πολύ καλή ελαστικότητα- επιστρέφει στο αρχικό μήκος
  • Μέτρια ελαστικότητα – δεν έχει πλήρη επιστροφή
  • Χαμηλή ελαστικότητα – σπάει
No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION

Είστε επαγγελματίας κομμωτής, nail artist, ή μακιγιέρ; Αν ναι, κάντε τώρα εγγραφή στο newsletter του MY EXTENSION, για να μαθαίνετε πρώτοι τα πάντα για τα μαλλιά, τα νύχια και την ομορφιά.