INTERVIEW X-PRESION: Changing the Hair Industry

Οι Marco Antonio Restrepo, ο Jorge Cancer και ο Jose Luis Almendral απαρτίζουν την πιο καλλιτεχνική και αντισυμβατική ομάδα στην βιομηχανία της κομμωτικής, ενώ είναι οι δημιουργοί της τεχνικής που κατέλαβε τον κόσμο του ίντερνετ: Τα Pixel Hair. Οι δημιουργίες των X-presion ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα δεδομένα και προκαλούν έντονες εντυπώσεις, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και ένα πρωτοποριακό έργο τέχνης. Ο λόγος που οι τρεις εκπαιδευτές καινοτομούν δεν είναι για να τραβήξουν την προσοχή, αλλά όπως μας λένε για να αλλάξουν την νοοτροπία της βιομηχανίας. Θα έχουμε την χαρά να τους δούμε από κοντά στις 20 Μαϊου, σε συνεργασία με την The Art of Colour.

 

Αυτό που νιώθει ο θεατής όταν βλέπει τα πρότζεκτ μας είναι κάτι το οποίο ανυψώνει καλλιτεχνικά την βιομηχανία και τον κάνει τα νιώθει περήφανος που είναι κομμωτής.

 

Πείτε μας για εσάς. Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την X-presion;

Είμαστε τρία αγόρια που είχαμε όνειρο να ανατρέψουμε και να αλλάξουμε την νοοτροπία της βιομηχανίας.

 

Πως δημιουργήθηκε η X-presion; Ποιος ήταν ο στόχος;

Ήταν κάτι που το χρειαζόμασταν. Είχαμε βαρεθεί από τον τρόπο που δούλευαν οι βιομηχανίες της μόδας και των μαλλιών. Συνέχεια μιλούσαν για κάτι, όπως τώρα τα 90’s συνδυάζονται με τα 20’s, τα κόκκινα και τα ice blonds είναι στην μόδα, ή ότι άλλο τους κατέβαινε κάθε σεζόν. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι κομμάτι του μάρκετινγκ, το οποίο εξασφαλίζει ότι το προϊόν θα πουλήσει χωρίς κανένα ρίσκο. Το καταλαβαίνουμε, οι εταιρίες πρέπει να πουλήσουν και δεν έχουμε κάτι ενάντια σε αυτό, όμως κάποιος πρέπει να πιέσει και να βάλει καινούργια πράγματα στην βιομηχανία. Η τεχνολογία αλλάζει τις ζωές μας τόσο γρήγορα και δεν καταλαβαίνουμε γιατί ακόμα κάνουμε τα ίδια πράγματα δεκαετία μετά την δεκαετία. Για αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να επενδύσουμε τον χρόνο μας στο Research and Development (Έρευνα και Ανάπτυξη) και στην εκπαίδευση. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι κάτι που κάνουμε πρώτα για τον εαυτό μας. Δεν θέλαμε να ξοδέψουμε τις ζωές μας κάνοντας πράγματα στα οποία δεν πιστεύαμε.

Επίσης, πρέπει να πω ότι όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, τα κάναμε δουλεύοντας ανεξάρτητα. Έχουμε πρότζεκτ τα οποία έχουμε αναπτύξει με μάρκες που νιώθουμε πιο κοντά μας, όμως ο συμβιβασμός μας είναι με την βιομηχανία που μας δίνει πιστότητα.

 

Δεν ακολουθήσατε μια τυπική καριέρα κομμωτικής. Επιλέξατε να αναπτύσσετε νέες τεχνικές σε κούρεμα, χρώμα και υφές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό κομμάτι της βιομηχανίας. Αυτό ήταν κάτι που πάντα θέλατε;

Είμαστε η πρώτη εταιρία παγκοσμίως, που ειδικεύεται στο R&D (Research and Development). Δεν έχουμε κομμωτήρια και επενδύουμε όλο τον χρόνο μας στην καινοτομία. Αυτός είναι ο στόχος μας, να φέρνουμε νέες τεχνικές, νέου είδους εκδηλώσεις, νέες υπηρεσίες στο κομμωτήριο. Για να καταλάβετε τι κάνουμε, πως το κάνουμε και γιατί, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους όρους Δημιουργική ελευθερία, Αγνότητα και Ανεξαρτησία. Δεν δουλεύουμε κάτω από την ομπρέλα καμίας εταιρίας. Η λέξη ‘’headhackers’’ μας χαρακτηρίζει και ξεκινήσαμε φέτος να την χρησιμοποιούμε, διότι από την αρχή μέχρι και σήμερα αυτό ακριβώς κάνουμε με τα μαλλιά. Είναι αυτό που προωθούμε μέσα στην βιομηχανία της κομμωτικής. Να «χακάρεις» μυαλά και να ανοίξεις νέους δρόμους σκέψης, αλλάζοντας τους κανόνες με έναν ανοιχτό κώδικα.

 

Η δουλειά σας είναι μια μίξη μουσικής, βίντεο, περίτεχνων κοστουμιών και φωτογραφίας, τα οποία παράγουν ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Από που αντλείτε την έμπνευση για τα πρότζεκτ σας;

Το ίντερνετ κάνει τον κόσμο μας συνεχώς μικρότερο, καθώς οι ιδέες και το στυλ γίνονται όλο και πιο ίδια, χωρίς να έχει σημασία σε ποιο μέρος του κόσμου κατοικείς. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε αυθεντικοί και για να βρούμε την έμπνευση, είναι μέσα στους εαυτούς μας. Κάθε χρόνο φεύγουμε έξω από την πόλη, χωρίς ίντερνετ, χωρίς βιβλία, μόνο με ένα λευκό χαρτί και ξεκινάμε για να δημιουργήσουμε κάτι φανταστικό.

Όλες οι κολεξιόν σας είναι ανατρεπτικές, καθώς συνδυάζετε τα μαλλιά με την τέχνη. Τι θέλετε να νιώσει ο θεατής;

Θέλουμε να δει κάτι άλλο εκτός από μαλλιά. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία όπως μουσική, βίντεο, styling, κλπ, αποδίδεται ένα καινούργιο κόνσεπτ, μια νέα ιδέα που δεν έχει ξαναδεί. Αυτό που νιώθει ο θεατής όταν βλέπει τα πρότζεκτ μας είναι κάτι το οποίο ανυψώνει καλλιτεχνικά την βιομηχανία και τον κάνει τα νιώθει περήφανος που είναι κομμωτής.

 

Η κολεξιόν σας “Dextructuras” εμφανίστηκε στο International Festival Fashion και στο Beauty Photography στις Κάννες, το 2011. Πόσες ακόμη κολεξιόν σας έχουν εμφανιστεί παγκόσμια;

Για να είμαστε ειλικρινείς, δουλέψαμε πολύ σκληρά για αυτό και σταθήκαμε και λίγο τυχεροί. Η πρώτη κολεξιόν μας X-Kizoo, η οποία βραβεύτηκε από το International Proffesional Press Association και όλες οι υπόλοιπες κολεξιόν μας αναγνωρίστηκαν κι αυτές παγκόσμια. Η L’Ame de la Femme εμφανίστηκε στο AIPP Best International Avant Garde Collection, ενώ η NuBi ήταν εκείνη για την οποία πήραμε το Grand Trophy. Επίσης, η Pollution ήταν υποψήφια από το La Jolla Fashion Film Festival.

Η τεχνική Pixel έγινε πολύ γνωστή. Πως την εμπνευστήκατε;

Από την πρώτη κολεξιόν ξεκινήσαμε να ερευνούμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε το χρώμα οριζόντια, επομένως η τεχνική Pixel ήταν αποτέλεσμα από την μια κολεξιόν μετά την άλλη. Ναι, είναι μεγάλη τάση και ακόμα μεγαλώνει! Σταματήσαμε να μετράμε όταν είχαμε πάνω από 130 εκατομμύρια εντυπώσεις, 24 εκατομμύρια likes, 97 χιλιάδες shares και όταν το δημοσίευσαν περιοδικά και εφημερίδες όπως η Vogue, Daily Mail, The Independed, Elle, κλπ. Ένα από τα σημεία κλειδιά είναι ότι είναι πραγματικά τρισδιάστατο, κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Δεν είναι απλώς τάση, είναι τεχνική και νέα υπηρεσία στα κομμωτήρια και ευτυχώς έγινε μόδα χάρη στα social media. Τώρα διδάσκουμε σε κομμωτές παγκοσμίως, πως να την εντάξουν στα κομμωτήρια τους.

 

Στις 20 Μαϊου έρχεστε στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την The Art of Colour, για να παραδώσετε ένα σεμινάριο πάνω στα Pixelated Hair. Είστε ενθουσιασμένοι;

Αγαπάμε την Ελλάδα! Είναι πάντα ευχαρίστηση όταν ερχόμαστε. The Art of Colour – το καλύτερο όνομα εταιρίας που ταιριάζει με αυτό που κάνουμε, δεν νομίζετε; Έχουν βάλει στοίχημα να προσφέρουν στους πελάτες τους μια καινοτόμο οπτική γωνία στην εκπαίδευση και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα μοιραστούμε με τους συνάδελφους στην Αθήνα την δημιουργική εκπαίδευση πάνω σε μέθοδο, γνώση και έρευνα από τον κόσμο του χρώματος.

 

Τι θέλετε να απορροφήσουν οι κομμωτές στα σεμινάρια;

Οι κομμωτές ανακαλύπτουν ένα καινούργιο σύμπαν στο οποίο καταλαβαίνουν το μέλλον του χρώματος. Κίνητρο, έμπνευση και μια νέα υπηρεσία στα κομμωτήρια τους.

 

Έχετε κερδίσει πολλά βραβεία όλα αυτά τα χρόνια. Πως ορίζετε την επιτυχία;

Ναι, έχουμε κερδίσει 7 AIPP, 2 βραβεία Figaro και μερικά ακόμη από την βιομηχανία της κομμωτικής. Η μεγαλύτερη αναγνώριση για εμάς είναι όταν βλέπουμε τις τεχνικές που δημιουργήσαμε στο R&D στούντιο στη Μαδρίτη, να γίνονται πραγματικότητα από όλους τους κομμωτές παγκοσμίως. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς.

Με ποιους άλλους τρόπους μένετε ενεργοί στην βιομηχανία της κομμωτικής;

Οργανώνουμε ένα από τα μεγαλύτερα και ανεξάρτητα event στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Ονομάζεται La Semana. Πρόκειται για 4 μέρες γεμάτες με shows και εκπαίδευση, οι οποίες ξεκινάνε με το Show Positivo. Έχει να κάνει αποκλειστικά με την καινοτομία όχι μόνο στην κομμωτική, αλλά και με την εικονική τέχνη, τη μουσική, με συνέδρια, την τεχνολογία, όλα μαζί με τα πιο εμπνευσμένα ονόματα της κομμωτικής.

Στη δεύτερη μέρα έχουμε το Secret Master Class. Αυτό είναι το πιο Undergroung event για επιλεγμένο αριθμό 100 κομμωτών. Σε μια μυστική τοποθεσία! Μπορείτε να βρείτε τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας κατά τύχη.

Την τρίτη και τέταρτη μέρα παραδίδονται εκπαιδευτικά σεμινάρια στο #xpresionstudio.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους κομμωτές που θέλουν να δημιουργήσουν;

Δεν είμαστε καλοί στις συμβουλές, όμως αυτή νομίζω ότι δουλεύει για όλους. Να είστε παθιασμένοι, συνεχείς και να απολαμβάνετε την διαδικασία.

 

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION

Είστε επαγγελματίας κομμωτής, nail artist, ή μακιγιέρ; Αν ναι, κάντε τώρα εγγραφή στο newsletter του MY EXTENSION, για να μαθαίνετε πρώτοι τα πάντα για τα μαλλιά, τα νύχια και την ομορφιά.