HEALTH: Ορθοστασία & Τρόποι Αντιμετώπισης

Κάθε επάγγελμα έρχεται με τα θετικά και τα αρνητικά του, ενώ οι μόνιμες καταστάσεις σε αυτά μπορούν να καταστρέψουν την υγεία μας. Είναι βέβαιο ότι έχετε βρεθεί πολλές φορές στην δύσκολη θέση της πολύωρης ορθοστασίας. Υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισης που θα κάνουν την δουλειά σας λίγο πιο εύκολη, αρκεί να τους δώσετε βάση.

Η καθιστική ζωή έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών ερευνών, οι οποίες συμφωνούν ότι έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η ορθοστασία όμως φαίνεται ότι είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- βλαβερή για την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι δουλειές που απαιτούν πολλές ώρες ορθοστασίας είναι χειρότερες για την καρδιά από αυτές που απαιτούν από τον εργαζόμενο να κάθεται.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εργασίας και Υγείας στο Τορόντο, παρακολούθησαν 7.320 άτομα (μισοί άνδρες, μισές γυναίκες) για μία περίοδο 12 χρόνων, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τον τύπο εργασίας τους και χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία για να προσδιορίσουν την καρδιακή νόσο. Συνολικά, το 3,4% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν καρδιακές παθήσεις. Το ποσοστό ήταν 4,6% στους άνδρες και 2,1% στις γυναίκες.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν σε μόνιμα όρθια στάση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σχέση με όσους έκαναν καθιστική εργασία. Ο κίνδυνος παρέμενε ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπ’ όψιν παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, άλλες σωματικές δραστηριότητες, απαιτήσεις της εργασίας κλπ.

Όλα αρχίζουν με ένα αίσθημα βάρους και ένα ελαφρύ πρήξιμο, κυρίως στις γάμπες αλλά και σε ολόκληρο το πόδι στο τέλος της ημέρας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το οίδημα γίνεται εντονότερο και το βάρος συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, κράμπες και κνησμό. Μην υποτιμάτε αυτά τα συμπτώματα, γιατί τις περισσότερες φορές κρύβουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Συμβουλές Αντιμετώπισης

  • Nα μην μένετε ακίνητοι στο ίδιο σημείο για πολύ ώρα.
  • Προτιμήστε τα άνετα παπούτσια ώστε να έχετε την ευκολία και την άνεση των κινήσεων σας στο χώρο.
  • Αν στέκεστε πολύ ώρα, φροντίστε να στέκεστε για λίγο πότε στο ένα και πότε στο άλλο πόδι ώστε να ξεμουδιάζετε.
  • Αν έχετε κάποιο ιστορικό, φροντίστε να φοράτε μια ειδική ελαστική κάλτσα.
  • Κάνετε καθημερινή λήψη ενός βιο –φλεβοτονικού σκευάσματος σε συνδυασμό με μασάζ στα πόδια σας με την κρέμα ή το gel του ίδιου σκευάσματος που περιέχουν και δραστική ουσία.
  • Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να μην περιορίζεται τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.
  • Κάντε τακτικά μασάζ. Το μασάζ βοηθά στη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας, ανακουφίζοντας τα πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο πόδια.
  • Οι διατάσεις των μυών των κάτω άκρων και του πέλματος αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας συμβάλουν στο να μειωθεί ο πόνος στο τέλος της ημέρας.
  • Γυμναστείτε. Οι γυμνασμένοι και δυνατοί μύες θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε μια σωστή στάση σώματος ακόμη και όταν θα είστε κουρασμένοι μυικά.
  • Εάν υπάρχει η δυνατότητα, έχετε ένα υποπόδιο ώστε να ακουμπάτε εναλλάξ τα πόδια σας όταν είστε όρθιοι καθώς αυτή η στάση βοηθάει στο να μην επιβαρύνεται τόσο η μέση.
  • Καθίστε! Είτε κάνετε διάλειμμα, είτε είστε πάνω από πελάτη, αν οι συνθήκες το ευνοούν, τότε τραβήξτε ένα σκαμπό και ξεκουραστείτε για όση ώρα μπορείτε.
  • Φυσικά, επισκεφθείτε τον γιατρό στις περιπτώσεις που νιώθετε πως χρειάζεστε μια πιο δραστική αντιμετώπιση.

 

 

Πόδια στον Τοίχο

Η Viparita Karani είναι μια από τις πιο απλές στάσεις της γιόγκα που μπορεί να την κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Την κάνουν καθημερινά αθλητές, δρομείς, χορευτές και όλοι οι αγχωμένοι αυτού του κόσμου. Είναι μια άσκηση που μειώνει το άγχος, διώχνει τους πόνους και φέρνει μια απίθανη αίσθηση χαλάρωσης και αποφόρτισης μετά από μια κουραστική ημέρα. Κάνοντας την άσκηση όλο και πιο συχνά, σύντομα θα νιώθετε το σώμα σας να χαλαρώνει όλο και περισσότερο. Πάρτε, λοιπόν, το χαλάκι της γιόγκα ή κάτι στο οποίο μπορείτε να ξαπλώσετε και στρώστε το δίπλα σε έναν τοίχο!

  1. Ξαπλώστε και ανεβάστε τα πόδια σας παράλληλα και τεντωμένα στον τοίχο.
  2. Να είστε σε μια απόσταση από τον τοίχο που είναι βολική για εσάς.
  3. Ιδανικά, οι γοφοί καλό είναι να ακουμπούν στον τοίχο αλλά πολλές φορές οι γοφοί, οι μύες και τα γόνατα είναι τόσο πιασμένα και άκαμπτα που χρειάζονται τον χρόνο τους για να χαλαρώσουν. Πάρτε τον χρόνο σας.
  4. Οι πατούσες πρέπει να είναι παράλληλες με το ταβάνι.
  5. Τοποθετήστε τα χέρια σας παράλληλα με το σώμα σας, σε έκταση πάνω από το κεφάλι.
  6. Για να δείτε αποτελέσματα και για να χαλαρώσετε, μείνετε σε αυτή την θέση 10-15 λεπτά.

Τα προβλήματα της φτέρνας

Τα πέλματα μας αφυδατώνονται πολύ εύκολα, επειδή δεν έχουν καθόλου σμηγματογόνους αδένες. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζουν έντονη ξηρότητα και σκασίματα, ιδιαίτερα στην περιοχή της φτέρνας. Η ιδανική στιγμή για να τα ενυδατώσετε είναι το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Μετά το ντους, κάντε απαλές κινήσεις μασάζ στα πέλματά σας απλώνοντας μια λιπαρή κρέμα ή κάποιο ειδικό λάδι, επιμένοντας στα σκληρά σημεία. Ακόμα τα περιττά κιλά είναι ένας από τους πιο βασικούς λόγους που προκαλούν κούραση και πρήξιμο στα πόδια. Κι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η καταπόνηση που μεταφέρεται μέσω των γονάτων και των αρθρώσεων στα πόδια.

 

Φυσικές Λύσεις

Η φύση έχει φροντίσει για όλα αρκεί να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε ότι μας προσφέρει. Έτσι και για την περιποίηση των ποδιών μας μπορούμε να έχουμε λύσεις ανακούφισης κάθε μέρα.

  1. Αιθέρια έλαια

Επωφεληθείτε από τη θεραπευτική και χαλαρωτική τους δράση. Ιδανικά για την ανακούφιση του πόνου στα πόδια θεωρούνται τα έλαια του άρκευθου και της λεβάντας Και τα δύο περιέχουν συστατικά με έντονα καταπραϋντικές ιδιότητες.

Τip: Γεμίστε μια λεκάνη με δύο λίτρα ζεστό νερό και προσθέστε 10 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο. Μουλιάστε τα πόδια σας για 10 λεπτά.

  1. Δεντρολίβανο

Αν τα πόδια σας είναι πρησμένα, φτιάξτε ένα αφέψημα από φύλλα δεντρολίβανου. Ρίξτε σε ένα κατσαρολάκι 1 λίτρο κρύο νερό. Προσθέστε 30-50 γρ. δεντρολίβανου και σιγοβράστε τα για 20-30 λεπτά. Κατεβάστε το από τη φωτιά, όταν το νερό ελαττωθεί κατά το 1/3. Σουρώστε το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει. Έπειτα, βουτήξτε μέσα μια λεπτή πετσέτα και με αυτήν κάντε εντριβές στα πόδια σας.

  1. Αλάτι

Μια αποτελεσματική τεχνική για να ανακουφιστείτε είναι το ποδόλουτρο. Όχι όμως μόνο με νερό. Βουτήξτε τα πόδια σας για 5-10 λεπτά σε χλιαρό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει μία χούφτα χοντρό αλάτι. Το νερό σε συνδυασμό με το ιώδιο που περιέχει το αλάτι βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Έτσι ξεκουράζονται τα πόδια, ενώ ταυτόχρονα υποχωρεί και το πρήξιμο από τους αστραγάλους.

  1. Κρύες κομπρέσες

Για να μειώσετε τον πόνο στο πίσω μέρος του πέλματος και να περιορίσετε το πρήξιμο και τη φλεγμονή, τοποθετήστε στην περιοχή κρύες κομπρέσες για 15 – 20 λεπτά. Εναλλακτικά, παγάκια στα πόδια σας. Προσοχή όμως! Για να αποφύγετε τη βλάβη στο δέρμα από την απευθείας επαφή με τον πάγο, φροντίστε να τον τυλίξετε σε μια λεπτή πετσέτα την οποία θα τοποθετήσετε στην περιοχή για 10 λεπτά.

  1. Μασάζ

Καθίστε αναπαυτικά και φέρτε το ένα πόδι πάνω από το άλλο. Απλώστε στα χέρια σας μια μικρή ποσότητα φυτικού ελαίου ή λαδιού για μασάζ. Τοποθετείτε τον αντίχειρα στη μέση του πέλματος, κάνοντας κάθετες κινήσεις πότε προς τα δάχτυλα και πότε προς τη φτέρνα. Επαναλάβετε με κινήσεις διαγώνιες, πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά, καταλήγοντας και πάλι στη μέση του πέλματος. Τρίψτε μαλακά τα δάχτυλα του ποδιού κι έπειτα σφίξτε τα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην άκρη τους.

  1. Πίεση στα σημεία

Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των δάχτυλων ένα από τα πιο συνηθισμένα «συμπτώματα» των στενών παπουτσιών- πιέστε πάνω στο σημείο όπου πονάτε στο επάνω μέρος του πέλματος, στην εσοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Συνεχίστε να πιέζετε τουλάχιστον για ένα λεπτό. Έπειτα επαναλάβετε για τα 4 μεσοδιαστήματα του κάθε ποδιού. Εφαρμόστε την τεχνική και στο άλλο πόδι.

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION