HAIR STORY: ΜΆΪΟΣ ΕΠΊ ΚΕΦΑΛΉΣ

Tο μαγιάτικο στεφάνι κάθε παραμονή Πρωτομαγιάς είναι μια πολύ όμορφη παράδοση, η οποία συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη. Κάθε χρόνο λοιπόν, φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι το οποίο θα κρεμαστεί στην πόρτα του σπιτιού και θα φέρει την αναγέννηση. Φέτος όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να φτιάξετε και ένα για τα μαλλιά σας.


Το στεφάνι που πλέκεται την παραμονή της Πρωτομαγιάς είναι το μοναδικό σχεδόν έθιμο, που εξακολουθεί να μας δένει με την παραδοσιακή πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλιότερες εποχές. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Αδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Επίσης, ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της οποίας το όνομα προήλθε με τη σειρά του από την ελληνική λέξη Μαία, τροφός και μητέρα. Το στεφάνι κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κρανιάς ή κλήματος και από καρποφόρα δέντρα λόγω συμβολισμού, δηλαδή της γονιμότητας και αναπαραγωγής της φύσης. Τέτοια δέντρα είναι η συκιά, η αμυγδαλιά, η ροδιά, η ελιά, η νεραντζιά και άλλα καρποφόρα. Στην Αρχαία Ελλάδα, την πρωτομαγιά, γινόντουσαν τελετές και εορτές με περιφορά κλαδιών και αυτοσχέδιων λουλουδένιων στεφάνων προκειμένου να τιμήσουν την άνοιξη.
Κάποτε λοιπόν, τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη. Κάθε λουλούδι που έβαζαν πάνω στο στεφάνι σήμαινε κάτι. Για παράδειγμα τα τριαντάφυλλα, τα γαρίφαλα, οι πασχαλιές και τα γεράνια συμβόλιζαν το ανθισμένο σπίτι. Τα στάχυα και τα λουλούδια του κάμπου τα έβαζαν για μεγαλύτερη καρποφορία. Τα ανθισμένα κλωνάρια από ελιά ή αγιόκλημα συμβόλιζαν την ευτυχία. Τέλος, έβαζαν ένα κεφάλι σκόρδο στο κέντρο του στεφανιού σαν προφύλαξη για το κακό μάτι.

Σήμερα το μαγιάτικο στεφάνι, εκτός από το να κρεμιέται έξω από την πόρτα μας, αποτελεί και ένα πολύ διαδεδομένο αξεσουάρ το οποίο μπορείτε να το φορέσετε για να καλωσορίσετε την άνοιξη και να νιώσετε την θετική ενέργεια που φέρνει η αναγέννηση της εποχής. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου παράξενο να φορέσετε ένα στεφάνι στο κεφάλι σας, αφού από την μια τα αξεσουάρ με
λουλούδια είναι τάση και από την άλλη, δεν χρειάζεται να φτιάξετε ένα στεφάνι- υπερπαραγωγή για να γιορτάσετε την εποχή. Όσο για την επιλογή των άνθεων, σήμερα τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς ο καθένας βάζει στο στεφάνι του ό,τι θέλει.

DIY ΜΑΓΙΆΤΙΚΟ ΣΤΕΦΆΝΙ


Για το Μαγιάτικο στεφάνι της πόρτας σου

Δημιούργησε ένα στρογγυλό στεφάνι από κλαδιά, και συγκέντρωσε τα λουλούδια και την πρασινάδα σε μικρά μπουκετάκια, τα οποία θα δέσεις πάνω στη βάση σου με σπάγκο ή λεπτό σύρμα. Με αυτόν τον απλό τρόπο συνέχισε μέχρι να καλύψεις όλη την επιφάνεια του στεφανιού.
Για το Μαγιάτικο στεφάνι για τα μαλλιά σου
Επειδή στα μαλλιά θα είναι άβολο να τοποθετήσεις κλαδιά υπάρχει και άλλος τρόπος. Πάρε μια βελόνα και τρύπησε με αυτή το κοτσάνι του λουλουδιού. Σε αυτή την τρύπα πέρασε το κοτσάνι του επόμενου λουλουδιού κ.ο.κ, δένοντας τα μεταξύ τους με κλωστή μέχρι να δημιουργήσεις την επιθυμητή περίμετρο του στεφανιού. Στο τέλος το μόνο που σου μένει είναι να δέσεις τις δύο άκρες, με σπάγκο και φόρεσε στα μαλλιά σου το πιο υπέροχο Μαγιάτικο στεφάνι για να υποδεχτείς τον Μάη.

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION

Είστε επαγγελματίας κομμωτής, nail artist, ή μακιγιέρ; Αν ναι, κάντε τώρα εγγραφή στο newsletter του MY EXTENSION, για να μαθαίνετε πρώτοι τα πάντα για τα μαλλιά, τα νύχια και την ομορφιά.