Ηνωμένο Βασίλειο: Mπαρμπέρικα vs. Hair Salons: μια συμβιωτική ή αντιβιωτική σχέση;

Το δυναμικό come back των μπαρμπέρικων στο Ηνωμένο Βασίλειο αφενός προβληματίζει τους υπεύθυνους marketing και branding σε αλυσίδες κομμωτηρίων/ hair salons· αφετέρου χαροποιεί τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών σε εποχές που η Βρετανική οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμμένη ύφεση. Βάσει προσφάτων στοιχείων της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι υπηρεσίες barbering αύξησαν το εθνικό ακαθάριστο προϊόν κατά 7,1 δις στερλίνες. Καθόλου άσχημα, δεν συμφωνείτε;

 του Δημήτρη Αθανασάκη.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από ομοειδείς υπηρεσίες haircut και hairstyling σε κλασικά hairsalons και η συχνότητα επισκεψιμότητας πέφτουν κατακόρυφα. Πως εξηγείται αυτή η πτώση σε συνάρτηση με την ανοδική πορεία που σημειώνουν τα μπαρμπέρικα σε ομοειδείς υπηρεσίες haircut και hairstyling;

Θεωρώ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ριζική μεταστροφή στο ανδρικό στυλ και επέστρεψε στις “συντηρητικές” ρίζες του φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το πορτραίτο – πρότυπο του Άγγλου ευγενούς- gentleman. Μην βιαστείτε όμως να βάλετε τη στάμπα του «συντηριτισμού» στους Βρετανούς. Η ετυμολογία του συντηρητισμού δεν ανάγεται στην αποστροφή του νεωτερισμού, του καινούριου στυλ. Κάθε άλλο! Προστατεύει, «διατηρεί» και επαληθεύει την αξία. Το γνωρίζατε?

davidgandyMεγάλοι ανδρικοί οίκοι μόδας στο Λονδίνο προτιμούν πλέον μοντέλα με σκηνική και αισθητική παρουσία gentleman και υποχωρούν αισθητά από την ανάδειξη mainstream και metrosexual μοντέλων. Περαιτέρω, highstreet οίκοι μόδας απεμπόλισαν το urban και ατημέλητο hairstyle. Λαμπρό παράδειγμα το κεντρικό μοντέλο της εταιρείας Marks and Spencer, David Gandy που σάρωσε στην τελευταία καμπάνια της εταιρίας για βραδινό ντύσιμο και μαγιό. H πασαρέλα πλέον έχει στοιχεία ανδρικού hairstyle κατάλληλου για κυριακάτικη βόλτα στη Regent Street, βραδινή έξοδο σε θέατρο του Piccadilly και όχι στοιχεία nouveau riche businessman στο City ή bohemian streetstyler στο Camden Town. Γίνεται πιο ελκυστική, πιο ευγενική, πιο πειθαρχημένη, πιο retro.

david beckhamΜια άλλη ένδειξη του φιλικού προς το μπαρμπέρικο περιβάλλοντος, όπου κυριαρχούν τα κλασικά κοντά κουρέματα,  είναι το ποδόσφαιρο. Eδώ και χρόνια η Premier League χαρακτηρίζεται από κοντά κουρέματα με στοιχεία side swept.  Aρκεί να μελετήσει κανείς τις στυλιστικές αλλαγές του διάσημου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και fashion icon David Beckham και τη μετάλλαξή του μέσα από διάφορα στυλ π.χ. faux hawk, shag και African weaving σε ένα καθαρό αγγλικό gentleman undercut στυλ.

 Οι παραπάνω εκφάνσεις στις παραδοσιακά «Αγγλικές» βιομηχανίες αποτελούν μια ένδειξη πόλωσης, μεταξύ μπαρμπέρικων και hairsalons. Που οφείλεται αυτή;

chairMια άλλη απλή εξήγηση είναι ότι ο σύγχρονος άνδρας έχει πλέον μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Ζητά περισσότερες υπηρεσίες στην κόμμωση, απαιτεί περιποίηση. Δεν αρκείται σε ένα κλασικό ψαλίδι, μια ξυριστική μηχανή, ένα σεσουάρ ή ένα παραδοσιακό κερί ή τζελ κομμωτηρίου.  Απαιτεί εξειδικευμένο κούρεμα με clippers και κομμωτηριακό εξοπλισμό που δεν θα βρει σε μεγάλες αλυσίδες haisalons. Θέλει μασάζ κεφαλής με αμυγδαλέλαιο ή αλόη και τελείωμα με χρωματιστή πομάδα.

Στο διάλογο για τις απαιτήσεις του, γίνεται αντιληπτό ότι ο σύγχρονος άνδρας αναζητά το κοινωνικό του προφίλ σε ασφαλή αγκυροβόλια, σε συνοικιακά μπαρμπέρικα. Σε αντίθεση με τα hair salons, τα μπαρμπέρικα αποτελούν ένα κεντρικό σημείο, ένα hub, όπου συνηγορούν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι ίσως η πιο τελέσφορη, διαδραστική και συλλογική πλατφόρμα επαφής, μια όαση από την καθημερινότητα, όπου δεν κουδουνίζουν εκνευριστικά τα i-phones και δεν έχει να κάνει με απαιτητικούς πελάτες, επίμονα αφεντικά και ενοχλητικούς συναδέλφους. Είναι αποφασισμένος να πάρει την ώρα του, να λουφάξει και να αφεθεί στις μυρωδιές των καλλυντικών και να τους ήχους της τζαζ, απαραίτητα εξαρτήματα της κοσμοθεωρίας του. Δεν «ξεπετιέται» όπως συχνά γίνεται στα hairsalons. Ο κόσμος στο μπαρμπέρικο δείχνει να είναι ένας κόσμος «ανεκτικός».

 Συνεπώς, βιώνουμε την εποχή όπου ο σύγχρονος Βρετανός είναι “style-conscious” με στοιχεία ρετρό, δηλαδή επιγνώμων του στυλ, όχι απλός θεατής· είναι ένας «αστικός δανδής».

salonTο δίλημμα επιλογής: μπαρμπέρικο ή haisalon, είναι ακαδημαϊκό. Εσφαλμένα οι μπαρμπέρηδες και οι hairstylists ιχνηλατούν την τεχνική του retro κουρέματος σε αποκλειστικά στοιχεία old school και vintage. Ποτέ ένας μπαρμπέρης δεν θα είναι περίτεχνος στο κούρεμα αν δεν ακολουθήσει κλασικές σπουδές κομμωτικής. Μια δημιουργική προεργασία hairstyle και δερματολογίας θα οδηγήσει στην σταθεροποιημένη και ανοδική πορεία του. Πολλοί νεοεισερχόμενοι στο χώρο, θεωρούν ότι το barbering τους γλιτώνει από τον «πονοκέφαλο» των εξετάσεων και χρόνων πρακτικής σε hairsalons. Πλανάσθε πλάνην οικτράν! Ο επιτηδευμένος μπαρμπέρης βαδίζει πρώτα υπό την τεχνική επιστασία ενός καλού hairstylist, φορτίζεται με τεχνικές γνώσεις hairstyling και στη συνέχεια καθυποτάσσει τις ετερόκλητες hairstyle τάσεις σε ένα στυλ gentleman.

Ωστόσο ο μπαρμπέρης έχει σαφένα επαχθέστερο καθήκον σε σχέση με έναν κλασικό hairstylist. Πρέπει αφενός να έχει την άρτια επιστημονική κατάρτιση ενός hairstylist και αφετέρου να αποδομήσει κάθε πτυχή ανδρικής αισθητικής(δηλ. να σμιλεύσει ένα πρόσωπο), να εργαστεί με περισσότερο εξοπλισμό και να συνδέσει αρμονικά περισσότερα στοιχεία υφής, styling και τελειώματος που δεν απασχολούν ιδιαίτερα έναν κλασικό hairstylist.

Συμβουλή προς μπαρμπέρηδες και παραδοσιακούς hairstylists: Προβληματιστείτε κυρίως ως προς την αξιακή τοποθέτηση του ανδρικού κουρέματος. Η μακροβιότερη σχέση ενός άνδρα είναι η σχέση με τoν κομμωτή του: διαρκεί περισσότερο από μια σχέση με μια γυναίκα, μια φιλία, ίσως και έναν γάμο. Συμβιώστε κομίζοντας ένα νέο πρότυπο οργάνωσης του χώρου με επίκεντρο τον αστικό δανδή.  H σχέση σας είναι συγγενική, εκφράζοντας περισσότερο τη διατήρηση μιας διαχρονικής εικόνας ανδρικής αυτάρκειας και ομορφιάς #RadiateThatFeeling

ΔΗΜΗΤΡΗΣ*Ο Δημήτρης Αθανασάκης (Dandy Counsel) γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε Νομικά στο Α.Π.Θ. Είναι ενεργός δικηγόρος και παθιασμένος με την τέχνη του barbering και το στυλ μόδας του δανδή/ gentleman. Ασχολείται εκτενώς με θέματα συμβουλευτικής και image making σε επαγγελματίες του χώρου.

Στοιχεία επικοινωνίας: dandystylist@gmail.com

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION