ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΒΑΨΙΜΟ ΜΑΛΛΙΩΝ

Η πιο όμορφη περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας, έρχεται σε αντίκρουση με την αγαπημένη της συνήθεια; Μάθετε παρακάτω.

 

Από τα λίγα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία αφορούν την ασφάλεια της βαφής των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχει προκύψει κάποιος συγκεκριμένος κίνδυνος για το έμβρυο. Ο λόγος πίσω από αυτό βασίζεται στις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε μια τέτοια μελέτη. Θα ήταν σχεδόν απίθανο να κληθούν εγκυμονούσες γυναίκες για να βάψουν τα μαλλιά τους προκειμένου να γίνει έλεγχος κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά το έμβρυο. Υπάρχουν όμως κάποιες μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν πως τα χημικά, που περιέχονται στις βαφές μαλλιών, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, αν η δόση είναι μεγάλη. Εντούτοις, οι δόσεις, που μελετήθηκαν, ήταν εξαιρετικά υψηλές, σε σχέση με την ποσότητα αυτών των χημικών, που περιέχονται στις βαφές.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι οι έγκυες γυναίκες που θέλουν να βάψουν τα μαλλιά τους, οφείλουν να περιμένουν την συμπλήρωση 12 εβδομάδων κύησης καθώς τότε ο κίνδυνος για το έμβρυο θεωρείται μικρότερος.

Όσο για την περίοδο του θηλασμού, θεωρείται γενικότερα ότι είναι ΟΚ να βάψετε τα μαλλιά σας. Σύμφωνα με την La Leche League International (LLLI), δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση των προϊόντων περιποίησης μαλλιών από τη μητέρα, όπως βαφές μαλλιών, έχει κάποια επίδραση στο μωρό που θηλάζει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Αμερική αυτά τα προϊόντα δεν χρειάζονται πολλά κλινικά τεστ για να εγκριθούν, ενώ δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να έχουν ερευνήσει το θέμα σε βάθος. Παρόλα αυτά, ενώ οι βαφές περιέχουν χημικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι πραγματικά ελάχιστη η ποσότητα βαφής που απορροφάται από το δέρμα και λιγοστές οι πιθανότητες να περάσουν τοξικές ουσίες στο αίμα και να βλάψουν το έμβρυο.

Επιπλέον, λόγω των ορμονικών μεταβολών της κύησης, τα μαλλιά είναι πιθανόν να αντιδρούν διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως στη βαφή. Έτσι μπορεί να απορροφούν τη βαφή ευκολότερα ή δυσκολότερα, ενώ μπορεί να γίνουν κατσαρά. Γενικά η αντίδραση των μαλλιών σας στη βαφή είναι μερικές φορές μη προβλέψιμη κατά τη διάρκεια της κύησης και καλόν είναι, πριν προχωρήσετε σε εκτεταμένη επέμβαση, να δοκιμάσετε τη βαφή σε μία τούφα.

 

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

  1. Φυτικές βαφές, χωρίς χημικά

Πλέον στο εμπόριο θα βρείτε φυτικές βαφές vegan, βαφές χωρίς αμμωνία, αλλά και νέες τεχνολογίες οι οποίες έχουν εγκαταλείψει πολλά από τα επιβλαβή χημικά τους. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κομμωτή σας.

  1. Επαναφορά του φυσικού χρώματος στα μαλλιά

Ένας έξυπνος τρόπος για να βάψετε τα μαλλιά σας, είναι να τα γυρίσετε στο φυσικό τους χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ανησυχείτε για την εμφάνιση ρίζας, ενώ δεν θα χρειαστεί και να τα βάψετε ξανά μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

  1. Ανταύγειες

Με την τεχνική αυτή η βαφή απορροφάται από την τρίχα και δεν έρχεται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής, στο οποίο εντοπίζεται πλήθος αγγείων. Μέσω των αγγείων αυτών υπάρχει ενδεχόμενο συστατικά της βαφής να εισέλθουν στην κυκλοφορία και να φτάσουν στο έμβρυο.

 

Αν είστε έγκυος και εργάζεστε σε κομμωτήριο

Για τις κομμώτριες οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προέρχονται από την συχνή έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την βαφή μαλλιών, η οποία επηρεάζεται από τον αριθμό των ωρών εργασίας, καθώς και από τις συνθήκες εργασίας. Μία μελέτη δείχνει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, διατρέχουν οι κομμώτριες που εφαρμόζουν πολύ συχνά ξάνοιγμα και περμανάντ μέσα στην εβδομάδα, που εργάζονται πάνω από 40 ώρες μέσα στην εβδομάδα, καθώς και εκείνες που εργάζονται σε nail studios.

Οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας όπως η χρήση προστατευτικών γαντιών, ο καλός εξαερισμός του χώρου και η μη κατανάλωση τροφίμων μέσα στο κομμωτήριο βοηθούν στον περιορισμό της έκθεσης στα χημικά προϊόντα.

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION