Δήμητρης Γιατράς, ο άνθρωπος που έχει σκοπό να εξελίξει την Ελληνική Ομοσπονδία Κομμωτών

Ο Δημήτρης Γιατράς είναι ένας άνθρωπος που έτυχε να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον κομμωτικής, το οποίο του γέννησε την αγάπη για την συγκεκριμένη τέχνη. Ο ίδιος μας μιλάει για το σκοτεινό παρελθόν της ΑΣΚΟΚΚΚΕ, όπως επικεντρώνεται στο μέλλον της νέας Ομοσπονδίας Κομμωτών, της ΚΟΚΚΚΕ. Αγαπώντας και πιστεύοντας στο επάγγελμα του κομμωτή, πιστεύει ότι οι σύντομες εκλογικές διαδικασίες είναι το κλειδί για την περιφρούρηση του κλάδου και για την επίτευξη λύσεων, αφού αυτά θα δώσουν ώθηση  και εξέλιξη στο μέλλον των επαγγελμάτων ομορφιάς. Ο Δημήτρης Γιατράς θέλει να προσφέρει στην Ελληνική Ομοσπονδία Κομμωτών και το δείχνει έμπρακτα.

 

Πείτε μου κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μου για εσάς.

O Δημήτρης Γιατράς μιλά για την παραοικονομία στην κομμωτική
O Δημήτρης Γιατράς μιλά για την παραοικονομία στην κομμωτική

Γεννήθηκα στη Ζάκυνθο, ενώ την περίοδο των σεισμών μετακομίσαμε στην Κυλλήνη στο Βαρθολομιό, και στα δώδεκα μου χρόνια εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Αθήνα. Τελείωσα το εξατάξιο γυμνάσιο, στη συνέχεια παρακολούθησα μαθήματα Οικονομίας και Διοίκησης επιχειρήσεων, ώσπου γράφτηκα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και τελείωσα διοίκηση μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης, και μιλάω πολύ καλά την Ιταλική γλώσσα.

Ήμουν μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, μέλος στο Δ.Σ του ΕΚΑ, και αντιπρόσωπος στη ΓΣΕΕ, επίσης υπήρξα πρόεδρος των εργαζομένων ΟΔΙΕ, αυτά στον εργασιακό χώρο.

Από παγκόσμιο φεστιβάλ κομμωτικής
Από παγκόσμιο φεστιβάλ κομμωτικής

Επαγγελματικά υπήρξα μέλος τοπικών σωματείων κομμωτών, αντιπρόεδρος της ΑΣΚΟΚΚΚΚΕ, Οργανωτικός Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ,  και μέλος στο Δ.Σ του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ. Επίσης, μέλος στο Διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ, μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, μέλος της περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης, μέλος στο Δ.Σ του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας, δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, και υποψήφιος Δήμαρχος, μέλος του Δ.Σ της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα, και σε άλλες δομές του Δήμου,   μέλος της ολομέλειας της UNICEF.

Μια ζωή με τα κοινά δηλαδή.

Με τον παγκόσμιο πρόεδρο Κομμωτών Φοντέρα
Με τον παγκόσμιο πρόεδρο Κομμωτών Φοντέρα

Μια διαδρομή με συνεχή ενασχόληση με τα κοινά, που με γέμισε αναπάντητα γιατί. Με γέμισε εμπειρίες, χαρές και πίκρες, γνώρισα ιδιοτέλεια και ανιδιοτέλεια ανθρώπων.  Πολύ λίγοι ήταν αυτοί με το ασίγαστο πάθος της αγάπης για προσφορά. Εγώ θαύμασα και ακολούθησα την όμορφη διαδρομή τους, όπως τον αδελφικό μου φίλο Λάμπρο Κανελλόπουλο, αλλά και τον γνήσιο συνδικαλιστή και βαθιά δημοκράτη τέως πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλο.

Και με την κομμωτική πως ασχοληθήκατε;

Ομιλία σε συνέδριο Κομμωτών στην Ιταλία
Ομιλία σε συνέδριο Κομμωτών στην Ιταλία

Η μητέρα μου ήταν ταλαντούχα κομμώτρια και έκανε τα αρχικά της βήματα στην Ιταλία, ενώ στη συνέχεια άνοιξε δικό της κομμωτήριο στο Σύνταγμα. Εκεί σε συνεργασία και με τον πατέρα μου, εξυπηρετούσαν με την κομμωτική τους βουλευτές του κοινοβουλίου.  Τα τρία αδέλφια μου και εγώ, παράλληλα με τις σπουδές μας ήταν αδύνατο να ξεφύγουμε από την καθημερινή επιμονή των γονιών μας.  Τουλάχιστον εμένα με έπεισαν να μάθω την κομμωτική, πριν μάθω να περιποιούμαι τον εαυτό μου.

Πείτε μας, τι είναι η κομμωτική;

Ομιλία στην ΟΚΕ
Ομιλία στην ΟΚΕ

Η κομμωτική είναι ένα συναρπαστικό επάγγελμα, έντονα δημιουργικό και συνεχώς εξελισσόμενο, ενώ είναι  και η τέχνη που συνδέεται με την ελκυστική εμφάνιση των μαλλιών μας, η οποία αναδεικνύει και παράλληλα τονίζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ο επαγγελματίας κομμωτής επιτάσσει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την ικανότητα, και φροντίζει για τη συνεχή επιμόρφωση και εξέλιξη του. Ως επαγγελματίας, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των τοπ 10 επαγγελμάτων.

 

Παγκόσμιο φεστιβάλ Κύπρος - εθνική κομμωτική ομάδα
Παγκόσμιο φεστιβάλ Κύπρος – εθνική κομμωτική ομάδα

Τι θυμάστε από την άλλοτε συμμετοχή σας σαν αντιπρόεδρος της ΑΣΚΟΚΚΚΕ;

Όταν η ΑΣΚΟΚΚΚΕ διοργάνωνε τον Πανελλήνιο διαγωνισμό
Όταν η ΑΣΚΟΚΚΚΕ διοργάνωνε τον Πανελλήνιο διαγωνισμό

Ήταν χρυσές εποχές. Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας αποτελείτο από συνειδητοποιημένους επαγγελματίες, με αγάπη για τον κλάδο και σεβασμό για τον συνάδελφο. Παρήγαγε έντονη οργανωτική και διεκδικητική δραστηριότητα, ενώ η καλλιτεχνική στηρίχτηκε και από τις εταιρίες κομμωτικών προϊόντων. Απέκτησε ιδιόκτητα κτίρια, με σημαντικότερο επίτευγμα της  για την εποχή, τη διοργάνωση του Πανελλήνιου διαγωνισμού. Μια διαδικασία που για τους νέους κομμωτές ήταν όνειρο, και σταθμός για την μετέπειτα εξέλιξη τους, καθώς αποτελούσε τιμή η συμμετοχή τους.

Πρόσφατη ομιλία στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ
Πρόσφατη ομιλία στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

Αυθεντικά ταλέντα που ολόκληρο το χρόνο έκαναν εξαντλητικές προπονήσεις από έμπειρους και καταξιωμένους κομμωτές, κέρδισαν την συμμετοχή τους στις Εθνικές ομάδες κομμωτών και εκπροσωπούσαν την χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς, με διακρίσεις ακόμη και σε πρώτα βραβεία σε όλο τον κόσμο. Χωρίς διάθεση να αδικήσω κάποιους, θα αναφερθώ σε όσους θυμούμαι αυτή τη στιγμή, που το ταλέντο τους. η πολλή δουλειά και η αγάπη για την κομμωτική, τους καταξίωσε στον διεθνή κομμωτικό χώρο. Όπως ο Β ΠΟΛΙΤΗΣ, ο Β .ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ο Ι.ΡΟΥΣΟΣ, ο ΖΑΡΙΦΗΣ, Η ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ, Η ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ και πολλοί άλλοι που θα αναφερθώ ξεχωριστά για τον καθένα σε προσεχές τεύχος. Η συμβολή των προέδρων του καλλιτεχνικού Μ. ΜΥΛΩΝΑ, και του συνδικαλιστικού  Γ. Βασιλάκου, είναι πολύτιμη για τα επιτεύγματα της χρυσής εποχής, καθώς στελέχωσαν τη γραμματεία της Ομοσπονδίας με προσωπικό ικανό να φέρει πέρας τις εκδηλώσεις που αποτελούσαν για την κομμωτική το γεγονός της χρονιάς.

Συνεδρίαση στη ΓΣΕΒΕΕ
Συνεδρίαση στη ΓΣΕΒΕΕ

Αξίζει να αναφερθεί η κάκιστη στάση της πολιτείας, η οποία αδιαφορούσε για τις συμμετοχές και νίκες των εθνικών μας ομάδων, που σήκωναν τη γαλανόλευκη σε όλο τον κόσμο. Όμως κάθε καλή αρχή έχει και ένα δυσάρεστο τέλος. Λάθη επι λαθών, έφεραν το τέλος της Ασκοκκκε, παρά τις επισημάνσεις και προσπάθειες του γράφοντα να προλάβει γεγονότα που οδηγούσαν μαθηματικά στην μη ανατρέψιμη κατάσταση. Αυτή η εικόνα από το 2009 άρχισε να γκριζάρει, αφού η ΑΣΚΟΚΚΚΕ πέρασε όλες τις αποχρώσεις του γκρι και κατέληξε στις μαύρες εικόνες του 2011. Τα διαθέσιμα στοιχεία της άλλοτε κραταιάς Ομοσπονδίας είναι αποκαλυπτικά.

 

Τώρα τι συμβαίνει;  

Βρισκόμαστε πια στον πέμπτο χρόνο που δημιουργήθηκε η νέα ομοσπονδία ΚΟΚΚΚΕ και ο φαύλος κύκλος της απογοήτευσης της χαμένης αξιοπιστίας της Ομοσπονδίας δεν έχει αποκατασταθεί. Απόρροια άπειρων συνδικαλιστών, οι οποίοι είναι αδιάφοροι να μάθουν και η μεταφορά των μελών του προεδρείου στην περιφέρεια, κρατούν δέσμια την ομοσπονδία και έτσι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα και χρόνια προβλήματα του κλάδου μας.

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION