Όταν σε κουράζει το πιστολάκι: Τενοντίτιδα και τρόποι αντιμετώπισης

Η τενοντίτιδα ανήκει στις παθήσεις από υπέρχρηση, δηλαδή στις παθήσεις που οφείλονται στην εκτέλεση πολλών, συχνών και επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Οι hair stylists ειδικά, φαίνεται να προσβάλλονται έντονα από την συγκεκριμένη ασθένεια, λόγω εκτεταμένης χρήσης του σεσουάρ, του κουρέματος και διαφόρων εργαλείων κομμωτικής.

Η τενοντίτιδα μπορεί να προσβάλλει:

%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b7-683x1024Τους καρπούς

Ιδιαίτερα όσων εργάζονται ως κομμωτές, χρησιμοποιούν πολύ τον υπολογιστή, παίζουν επαγγελματικά πιάνο ή άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, ασχολούνται με την ενόργανη γυμναστική ή την άρση βαρών.

Τους αγκώνες

Οι αθλητές του τένις ταλαιπωρούνται πολύ συχνά από τέτοιες τενοντίτιδες, ενώ είναι εξίσου συχνές και σε άτομα που έχουν έντονη χειρωνακτική εργασία (π.χ. μαραγκοί, οικοδόμοι, κηπουροί, κομ­μωτές). Τους ώμους Αυτές τις αρθρώσεις χρησιμοποιούν έντονα οι επαγγελματίες κολυμβητές, οι ελαιοχρωματιστές κ.ά.

Τα γόνατα

Οι ποδοσφαιριστές, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι αθλητές της άρσης βαρών, καθώς και όσοι σηκώνουν πολλά βάρη λόγω επαγγέλματος (π.χ. μεταφορείς, λιμενεργάτες, εργάτες σε αποθήκες) υποφέρουν πολύ συχνά από τέτοιες τενοντίτιδες.

Τα ισχία

Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ, τα άλματα, καθώς και οι δρομείς μικρών αποστάσεων, εμφανίζουν συχνά τενοντίτιδες στα ισχία.

Πως προκαλείται;

Όταν ο μυς δουλεύει παραπάνω από όσο αντέχει, ο τένοντας κουράζεται και δημιουργείται φλεγμονή. Η ηλικία επίσης είναι επιβαρυντική γιατί οι τένοντες με τα χρόνια χάνουν την ελαστικότητα τους. Τις περισσότερες φορές η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι τενοντίτιδες.

 

Οι πρώτες βοήθειες

  • Εφαρμογή πάγου.

Μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα η εφαρμογή του πάγου στην φλεγμαίνουσα περιοχή. Έχει αναλγητική και αντι-οιδηματική δράση. Προσοχή χρειάζεται στο να μην τοποθετείται ο πάγος σε άμεση επαφή με το δέρμα, αλλά να παρεμβάλλεται ένα ύφασμα για να το προστατεύει.

  • Ανάπαυση και προστασία.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf3-1024x682Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας είναι να αποφεύγουμε τις κινήσεις που δημιουργούν το πόνο. Αυτό σημαίνει θα πρέπει να απέχουμε από εκείνη τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τα συμπτώματά μας ώστε να δώσουμε στο τένοντα χρόνο για να επουλωθεί. Χρήσιμος μπορεί να είναι ένας κηδεμόνας ή ένας νάρθηκας που να προστατεύει την πάσχουσα περιοχή για ένα χρονικό διάστημα.

  • Διαλλείματα.

Προσπαθήστε να κάνετε διαλλείματα κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας που σχετίζεται με τη τενοντίτιδα. Μη δουλεύετε με τον ίδιο τρόπο για πολλές ώρες.

  • Νάρθηκες.     

Σε περίπτωση χρόνιας τενοντίτιδας μπορεί να βοηθήσει να προστατέψετε την πάσχουσα περιοχή με κάποιο κηδεμόνα ή νάρθηκα.

Αντιμετώπιση & Θεραπεία:

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf4-683x1024Αντιφλεγμονώδη.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθάνε στην καταπολέμηση του πόνου και της φλεγμονής. Ο κίνδυνος με την χρήση τους είναι ότι όταν υποχωρεί ο πόνος ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του χωρίς να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό του να επουλώσει την βλάβη. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όταν περνά η δράση των αναλγητικών επιστρέφει ο πόνος δριμύτερος. Προσοχή χρειάζεται επίσης στις αντενδείξεις στην λήψη αυτών των φαρμάκων όπως έλκος στομάχου, υπέρταση, αλλεργίες, αντιπηκτική θεραπεία κ.ά.

Ενέσεις κορτιζόνης.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν η έκχυση κορτιζόνης στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Όμως δεν συνιστάται σε όλους τους τύπους της τενοντίτιδας η χρήση της κορτιζόνης. Όπως για παράδειγμα δεν συνιστάται στη τενοντίτιδα του Αχίλλειου λόγω φόβου πιθανής ρήξης του.

Ασκήσεις διάτασης και φυσικοθεραπεία.

Κατάλληλες ασκήσεις διάτασης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ώστε να χρησιμοποιείτε τους μύες σας με σωστό και ασφαλή τρόπο.

 

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION

Είστε επαγγελματίας κομμωτής, nail artist, ή μακιγιέρ; Αν ναι, κάντε τώρα εγγραφή στο newsletter του MY EXTENSION, για να μαθαίνετε πρώτοι τα πάντα για τα μαλλιά, τα νύχια και την ομορφιά.