ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Όταν η εκπαίδευση γίνεται παράδοση – Χλόη Αμάραντου

Η αγάπη της κα. Χλόης Αμάραντου για την τέχνη της κομμωτικής την έκανε να ακολουθήσει τον δρόμο του εκπαιδευτικού του οποίου η αποστολή, όπως η ίδια αναφέρει, είναι να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή την αποστολή έχει αναλάβει η σχολή ΝΙΚΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ, αφού έχει θρέψει πολλές γενιές επαγγελματιών και συνεχίζει να το κάνει μέχρι και σήμερα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σχολή αυτή έχει μετατρέψει την εκπαίδευση σε παράδοση, κρατώντας τις αξίες της σχολής αναλλοίωτες. Η κα. Χλόη Αμάραντου μας μιλάει για αυτά και άλλα ακόμη, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Η ιστορία του εκπαιδευτικού ομίλου “Νίκος Αμάραντος” μετράει πολλά χρόνια στον χώρο της κομμωτικής. Πως ξεκίνησαν όλα;

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1950, όταν ο πατέρας μου Νίκος Αμάραντος, ίδρυσε την πρώτη συγκροτημένη σχολή κομμωτών στην Ελλάδα, με άδεια του υπουργείου παιδείας. Ο ίδιος μεγάλωσε στον χώρο του κομμωτηρίου, που ο πατέρας του (παππούς μου) διατηρούσε στην Αθήνα, στην οδό Ιπποκράτους. Αργότερα ο Νίκος Αμάραντος, άνοιξε το δικό του κομμωτήριο στην οδό Ιπποκράτους αρ. 72 και Ερεσού γωνία, εκεί που μετέπειτα δημιουργήθηκε η σχολή μας, που τόσα χρόνια μέχρι και σήμερα συνεχίζει την πορεία της. Από το 1977 η σχολή μας μεταφέρθηκε και εδρεύει στην οδό Ακαδημίας, αρ. 78 στην Αθήνα και πουθενά αλλού.

 

Θεωρώ ότι ο σωστός εκπαιδευτικός εκτός από το να μεταδίδει τις γνώσεις του, πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και να εμπνέει τους σπουδαστές να αγαπήσουν το αντικείμενο το οποίο σπουδάζουν.

 

Ποιες αξίες έχει κρατήσει ακέραιες ο εκπαιδευτικός όμιλος “Νίκος Αμάραντος” από την αρχή της πορείας του μέχρι και σήμερα;

Ο εκπαιδευτικός όμιλος Νίκος Αμάραντος έχει κρατήσει σταθερές τις αξίες που επί πολλές δεκαετίες η Ελληνική οικογένεια εμπιστεύεται την εκπαίδευση των παιδιών της, στη σχολή μας. Μερικές από αυτές είναι η άριστη και μεθοδευμένη εκπαίδευση, το οικογενειακό μας περιβάλλον, η στήριξη των σπουδαστών μας και μετά την αποφοίτησή τους για εύρεση εργασίας, αλλά και πολλές ακόμη.

 

Εκτός από Επίτιμη Πρόεδρος της ΝΙΚΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Α.Ε, είστε και εκπαιδευτικός καθώς έχετε συγγράψει 13 βιβλία πάνω στη τέχνη της ομορφιάς. Πως βοηθάνε αυτά τα βιβλία τους σπουδαστές;

Τα βιβλία αυτά βοηθάνε σημαντικά τους σπουδαστές, γιατί εμπεριέχουν όλες τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την σωστή εκμάθηση των τεχνών που διδάσκονται στην σχολή μας. Επίσης βοηθούν σημαντικά και τους επαγγελματίες που ήδη εργάζονται στους τομείς της ομορφιάς.

 

Ποια είναι η πιο σημαντική αποστολή ενός εκπαιδευτικού;

Θεωρώ ότι ο σωστός εκπαιδευτικός εκτός από το να μεταδίδει τις γνώσεις του, πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και να εμπνέει τους σπουδαστές να αγαπήσουν το αντικείμενο το οποίο σπουδάζουν. Βέβαια, πολύ σπουδαίο είναι ένας εκπαιδευτικός να μπορεί να δημιουργεί καλούς εκπαιδευτικούς.

 

Ένας πολύ σπουδαίος παράγοντας για να αποκτήσει ένας σπουδαστής μας εμπειρία και επαγγελματισμό, είναι μέσω της πρακτικής εξάσκησης.

 

Γιατί ένας σπουδαστής να επιλέξει τον εκπαιδευτικό όμιλο “Νίκος Αμάραντος”;

Επειδή η οργάνωση της εκπαίδευσης και η μετάδοση της διδακτέας ύλης βασίζονται στην πολυετή εμπειρία της σχολής μας και η κατάρτιση των προγραμμάτων μας είναι συνδυασμός της Ελληνικής Κομμωτικής πραγματικότητας με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή πρωτοπορία.

 

Εκτός από κομμωτική ποιους άλλους επαγγελματικούς τομείς καλύπτει ο εκπαιδευτικός όμιλος;

Εκτός από τα τμήματα της Κομμωτικής έχουμε τμήματα Μανικιούρ-Πεντικιούρ-Ονυχοπλαστικής, Επαγγελματικού Μακιγιάζ, καθώς και Αισθητικής.

 

Ποια είναι τα πιο σημαντικά εφόδια που δίνει ο εκπαιδευτικός όμιλος “Νίκος Αμάραντος” στους σπουδαστές του κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους;

Όσον αφορά τη κομμωτική, σημαντικό εφόδιο είναι η πρακτική εξάσκηση, που είναι καθημερινή και συστηματική στην σχολή μας. Μέσω αυτής παρακολουθούνται και αφομοιώνονται από τους σπουδαστές μας όλες οι τάσεις της μόδας στο χτένισμα, στο κούρεμα και στις βαφές μαλλιών. Παράλληλα, η συνεργασία μας με τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των προϊόντων εξασφαλίζει την ενημέρωσή τους σε νέα προϊόντα και τεχνικές. Το ίδιο σύστημα ακολουθείται και στις άλλες ειδικότητες σπουδών ομορφιάς.

Μερικά πολύ σημαντικά εφόδια ακόμα, είναι η πρακτική τους εξάσκηση στο εκπαιδευτικό μας κομμωτήριο, η προσφορά κουρεμάτων σε ιδρύματα και η εμπειρία συμμετοχής των σπουδαστών μας με καλλιτεχνικά χτενίσματα, nail art και μακιγιάζ σε εκδηλώσεις, σε θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, φωτογραφήσεις κ.α.

 

Ένας απόφοιτος σας είναι έτοιμος να βγει στην αγορά και να διεκδικήσει θέση εργασίας;

Βεβαίως και είναι. Οι απόφοιτοι μας είναι πλήρως καταρτισμένοι στις ειδικότητες που σπούδασαν και εκτός από αυτό, η σχολή μας διαθέτει οργανωμένο ηλεκτρονικό δίκτυο εξεύρεσης εργασίας για όσους επιθυμούν να βρουν μια θέση εργασίας.

Τι προγράμματα μετεκπαίδευσης και τι σεμινάρια προσφέρει ο εκπαιδευτικός όμιλος Νίκος Αμάραντος;

Ο εκπαιδευτικός μας όμιλος “Νίκος Αμάραντος” προσφέρει τμήματα μετεκπαίδευσης Γενικής Κομμωτικής – Aνδρικών Κομμώσεων – Γυναικείων Κομμώσεων και Περιποίησης άκρων.

Επιπλέον προσφέρει σεμινάρια Hair Tattoo, σεμινάρια Παραδοσιακού ξυρίσματος, Τεχνικές Αερογράφου και Ρεφλεξολογίας.

 

Εκτός από γνώσεις σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο ένας σπουδαστής πρέπει να μάθει και τον επαγγελματισμό. Αυτός πως διδάσκεται;

Ένας πολύ σπουδαίος παράγοντας για να αποκτήσει ένας σπουδαστής μας εμπειρία και επαγγελματισμό, είναι μέσω της πρακτικής εξάσκησης. Αυτή γίνεται πάνω σε πελάτες και πελάτισσες στις εγκαταστάσεις μας. Παράλληλα στη σχολή μας γίνονται θεωρητικά μαθήματα Οργάνωσης Κομμωτηρίου και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς και αυτά διεξάγονται από το διδακτικό προσωπικό μας, αλλά και από αξιόλογους εξωτερικούς επαγγελματίες.

Πόσο απαραίτητη είναι η συνεχής εκπαίδευση για έναν επαγγελματία της ομορφιάς;

Ο επαγγελματίας ομορφιάς πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος σε όλα τα στάδια της καριέρας του, καθώς η μόδα αλλάζει συνεχώς. Νέες τεχνικές και νέα υλικά εμφανίζονται στην αγορά εργασίες και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η συνεχής εκπαίδευση του είναι απόλυτα απαραίτητη.

 

 

Υπάρχουν μελλοντικές ιδέες για υλοποίηση;

Βεβαίως και υπάρχουν και αυτές θα τις ανακαλύπτετε συνεχώς.

 

 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν μελλοντικό σπουδαστή, ο οποίος αυτή τη στιγμή ψάχνει το καλύτερο δυνατό για να μάθει όλα όσα πρέπει για την τέχνη της ομορφιάς;

Η συμβουλή μου στους νέους που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες της ομορφιάς, είναι ότι πρέπει να αγαπάνε τους ανθρώπους και την τέχνη που πρόκειται να σπουδάσουν. Ο λόγος για αυτό, είναι ότι οι τέχνες ομορφιάς είναι παροχή υπηρεσιών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης, η επιλογή της σχολής στην οποία θα αποφασίσουν να εγγραφούν, θα πρέπει να παρέχει εμπειρίες στο κομμάτι της πρακτικής εξάσκησης, έτσι ώστε όταν βγουν στην αγορά εργασίας να έχουν όσο δυνατόν περισσότερα εφόδια.

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION

Είστε επαγγελματίας κομμωτής, nail artist, ή μακιγιέρ; Αν ναι, κάντε τώρα εγγραφή στο newsletter του MY EXTENSION, για να μαθαίνετε πρώτοι τα πάντα για τα μαλλιά, τα νύχια και την ομορφιά.