ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Θα ήθελα να γίνω κομμωτής

Τα σημαίνει αυτό; Είναι εύκολο; Τι χρειάζεται και μπορούν να γίνουν όλοι;

Από την Κρίστι Βλάχου, υπεύθυνη στο τμήμα εκπαίδευσης της εταιρίας Goldwell και master colorist με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο facebook, ως Christy Vlachou.

 

Οι υπηρεσίες στη κομμωτική είναι σαν το σκάκι. Όλα τα βήματα είναι σημαντικά και μία λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά βήματα, κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο. Διαπιστώνουμε ότι τόσο η γυναίκα, όσο και ο άνδρας, έδινε μεγάλη σημασία στα μαλλιά του. Στη βιβλική εποχή η δύναμη των ανδρών, χαρακτηριζόταν από το μήκος των μαλλιών τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη αστείρευτη δύναμη που έπαιρνε ο Σαμψών από αυτά. Αναφορές στην Αίγυπτο το 4000 π.Χ.  όπου εμφανίζονται οι πρώτες χτένες από αποξηραμένα οστά ψαριών. Αργότερα γύρω στο  2000 π.Χ. εμφανίζονται μίξεις εσπεριδοειδών για την καθαριότητα των μαλλιών. Εξελιγμένο styling για την εποχή με χρήση ελαίων και θέρμανση ράβδων για την δημιουργία μπούκλας. Με χένα επεμβαίνουν στο χρώμα. Στη κλασσική Ελλάδα οι γυναίκες έχουν μακριά μαλλιά μαζεμένα και στολισμένα με λουλούδια και σκόνη χρυσού. Η Ρώμη ακολουθεί τα ελληνικά πρότυπα. Στην πορεία οι περούκες κάνουν την εμφάνιση τους και οι κότσοι είναι το χαρακτηριστικό της θηλυκότητας. Η Κλεοπάτρα φροντίζοντας τα μαλλιά, το δέρμα της και όλες τις λεπτομέρειες της εμφάνισης της αφήνει τη δική της, μεγάλη ιστορία για την γυναικεία ομορφιά.

Καταλήγουμε ότι η κομμωτική τέχνη ξεκινάει από την ύπαρξη του ανθρώπου.

 

Στην εποχή μας, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Εξελιγμένες τεχνικές σε όλο το φάσμα εργασιών μας, εκπληκτικά και εξιδεικευμένα  προϊόντα,  πολύ ενημερωμένους και απαιτητικούς καταναλωτές.

 

Η τέχνη μας έχει περάσει σε ανώτερο επίπεδο γνώσεων.

Ας εξετάσουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα, αν κάποιος θέλει να γίνει ένας ολοκληρωμένος και καταξιωμένος κομμωτής.

Οι δύο βασικότεροι παράγοντες είναι η τεχνογνωσία και το ταλέντο. Όσο αφορά τη τεχνογνωσία θα αναπτύξουμε παρακάτω τι χρειάζεται, όσον αφορά όμως το ταλέντο…

 

Τι είναι το ταλέντο;

Ταλέντο είναι το φυσικό χάρισμα, η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα σε έναν τομέα, από τα πρώτα στάδια της ενασχόλησής τους με αυτόν. Στη πράξη όποιος έχει ταλέντο, με πολύ δουλειά θα γίνει εξαιρετικός, όποιος δεν έχει με πολύ δουλειά θα γίνει μέτριος. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν δεν έχουμε ταλέντο στην κομμωτική καλύτερα να μην ακολουθήσουμε αυτό το επάγγελμα.

 

Οι γνώσεις μας σε συνδυασμό με  ένα καλά εξοπλισμένο κομμωτήριο με εργαλεία και προϊόντα είναι το «οπλοστάσιο» μας.

 

Ξεκινώντας υπάρχουν τέσσερις γενικές κατηγορίες βασικών γνώσεων:

Στην κομμωτική για αρκετά χρόνια, περάσαμε μία «μόδα» όπου κάποιος θεωρούσε τον εαυτό του κομμωτή ακόμα και αν μπορούσε μόνο να κουρεύει ή να βάφει. Αυτό είναι λάθος και παγίδα μαζί. Στη δουλειά μας, για να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες, θα πρέπει να μπορούμε να οραματιστούμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για αυτούς και να τους την προσφέρουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε εν μέρει κομμωτές.

 

Στο παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα τμήματα τεχνογνωσίας ενός κομμωτή.

Η διαδρομή είναι μεγάλη και απαιτεί την ολοκληρωτική αφοσίωση μας για να μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε. Οι χημικές εξελίξεις είναι εκπληκτικές  γρήγορες και ασταμάτητες.

 

Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. 

 

Share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION

Είστε επαγγελματίας κομμωτής, nail artist, ή μακιγιέρ; Αν ναι, κάντε τώρα εγγραφή στο newsletter του MY EXTENSION, για να μαθαίνετε πρώτοι τα πάντα για τα μαλλιά, τα νύχια και την ομορφιά.