ΑΡΘΡΟ: Η ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Please Add Photos
to your Gallery
IMG_0280Ο Δημήτρης Γιατράς γράφει και ενημερώνει*

Η Κομμωτική είναι μια τέχνη με βαθιές ρίζες στα βάθη των αιώνων, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βαβυλώνιοι, από τα αρχαία χρόνια ασχολήθηκαν ιδαίτερα με την περιποίηση των μαλλιών τους και το χτένισμα προσέδιδε την κοινωνική τάξη που ανήκαν. Ως εργαλεία κομμωτικής χρησιμοποιούσαν το ξύλο, τον πυλό, το καλάμι και άλλα. Το λάδι, οι καρποί των δέντρων, ο ασβέστης, ήταν τα πιο διαδεδομένα υλικά. Το κούρεμα, η αρχαία κουρά προήλθε από το ρήμα κείρω που μετεξελίχθηκε σε κουρεύω. Στην αρχαιότητα το κούρεμα έπαιζε βασικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Στην Τριζόνι λατρευόταν η απατούρια Αθηνά, στα «Απατούρια» τη γιορτή που τελούσαν οι Ίωνες της Αθήνας, ενώ η 3η ημέρα των τελετών ονομαζόταν «κουρεώτις ημέρα», επειδή κούρευαν τα παιδιά που είχαν συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας τους και κατέγραφαν το όνομα τους στο «κοινών γραμματείο». Μετά τη βρεφονηπιακή θνησιμότητα που υπήρχε, το 4ο έτος της ηλικίας μπορούσε να λογίζεται ως η χρονική στιγμή εξασφάλισης της επιβίωσης. Το επόμενο κούρεμα γινόταν στην τελετή που σηματοδοτούσε το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβική. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα αγόρια έκοβαν κοντά τα μαλλιά τους, τα κούρευαν. Οπότε από το ρήμα κείρω προέκυψε το ουσιαστικό Κούρος που σήμαινε έφηβος, ενώ Κουρήτες ονομάζονταν οι νεαροί πολεμιστές. Με το όνομα αυτό υπήρχε και μια φυλή στην Κρήτη.

Giatras_1

Εξ’ αρχαιοτάτων χρόνων η κομμωτική ήταν από τα πιο αξιοσέβαστα επαγγέλματα. Όλα τα υλικά και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαία εποχή μέχρι και σήμερα για να επέμβει ο άνθρωπος στα μαλλιά, όλα μαζί συνθέτουν την αξιόλογη κομμωτική τέχνη. Η τέχνη αυτή χρειάστηκε να περάσει πολλά και διάφορα στάδια εξέλιξης μέχρι να φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Η Εξελικτική πορεία της κομμωτικής συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα με γρηγορότερους ρυθμούς από το παρελθόν. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στο χώρο είναι η συνεχής παρακολούθηση για τις νέες μορφές άσκησης της τέχνης, αλλά και των συνεχώς βελτιούμενων και ανανεούμενων εργαλείων. Η διεθνοποίηση της οικονομίας, η αλματώδης εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, η εκπαίδευση, που ως γνωστό ο ρόλος της σε κάθε επαγγελματικό κλάδο είναι στρατηγικής σημασίας, καθιστούν απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών, ώστε να προκύψει ένας σχεδιασμός με υψηλά περιθώρια αποτελεσματικότητας.

Το πιο παλιό μπαρμπέρικο στην Αθήνα

Giatras_2Βρίσκεται στην οδό Ευπόλιδος στην ΑΘήνα κοντά στο παλιό δημαρχείο, ο μπαρμπέρης κοντεύει τα 90 και έχει να διηγηθεί όλα εκείνα τα καλά στοιχεία του μπαρμπέρικου που είχαν εκλείψει στην Αθήνα. Πέρα απο τα ξυρίσματα τις κομπρέσες τα κουρέματα, τις βδέλλες για την πίεση, την εξαγωγή δοντιών. Τα μπαρμπέρικα ήταν ένας χώρος κοινωνικής συναναστροφής και οι αντροπαρέες, επιδίδονταν σε ψηλές αναλύσεις για την πολιτική, το ποδόσφαιρο, τις δουλειές, τα γιατροσόφια, τα της γειτονιάς, υπήρχε άποψη για όλα. Σιγά σιγά το κομμωτήριο αντικατέστησε όλες τις υπηρεσίες σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με ιδιαίτερη αισθητική και σύγχρονες ανέσεις. Όμως η έλλειψη του μπαρμπέρικου έγινε σύντομα αισθητή και σήμερα επανήλθε με όλα εκείνα τα καλά στοιχεία της παλιάς εποχής.

Πρωτοπόρος μεταξύ άλλων ο Βασίλης Θεοχάρης στο Παγκράτι σε ένα καλαίσθητο χώρο αναβιώνει τις παλιές εποχές και επανέφερε το ξύρισμα με τις κομπρέσες.

Το πρόσφατο barber’s φεστιβάλ στην έκθεση της HAIR PROF, το αφιέρωμα από το περιοδικό MY EXTENSION συνέβαλαν ώστε να αναδειχτεί και να επανέλθει από πολλούς μπαρμπέρηδες σε όλη την Ελλάδα το παραδοσιακό μπαρμπέρικο, που αγκάλιασαν και πάλι οι άντρες, που θα χαλαρώσουν, θα κουβεντιάσουν, θα συνομιλήσουν με τον διπλανό και ας ειναι άγνωστος, δηλαδή θα βιώσουν μια ολόκληρη εμπειρία.

Άδεια εξάσκησης επαγγέλματος κομμωτή και τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών

Κατατέθηκε στις 10-04-2016 από τον Υπουργό παιδείας σχέδιο νόμου για την άδεια εξάσκησης επαγγελμάτων του κομμωτή, κουρέα, και τεχνίτη περιποίησης άκρων, που εξακολουθεί να ευρίσκεται σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου απετείται η κατοχή ενός από τουςκατωτέρω τίτλους εκπαίδευσης και κατάρτισης

  1. Για κομμωτή-κουρέα
α)  Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 2 του ν.2009/1992 ειδικότητας Τ.Ε.Σ «κομμώσεων και βαφής μαλλιών» ή πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 2 ειδικότητας Τ.Ε.Ε -Α’ κύκλου σπουδών κομμωτικής τέχνης ή ισότιμος τίτλος σπουδών και ένας χρόνος προϋπηρεσία.
β)  Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 3 ειδικότητας Τ.Ε.Ε Β’ Κύκλου ή ισότιμος τίτλος σπουδών και εννέα μήνες προϋπηρεσία.
γ)  Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του ν.3475/2006 ειδικότητας ΕΠΑ.Σ ΚΑΙ εννέα μήνες προϋπηρεσία.
δ)  Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 3 που χορηγείται στους αποφοίτους σχολών επαγγελματικής κατάρτισης (Σ.Ε.Κ) μετά από πιστοποίηση της ειδικότητας «τεχνίτης κομμωτικής τέχνης» και έξι μήνες προϋπηρεσία.
ε)  Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 4 που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ τάξης των ΕΠΑ.Λ. μετά απο ενδοσχολικές εξετάσεις ή απολυτήριο ΕΠΑ.Λ. επιπέδου 4 (ισότιμο με το απολυτήριο Γενικού Λυκείου) που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ’ τάξης των ΕΠΑ.Λ. μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις και έξι μήνες προϋπηρεσία.
στ) Δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 που χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ μετα απο πιστοποίηση. Πρόβλεψη υπάρχει για οσους παρακολούθησαν (Κ.Δ.Β.Μ.) και έμπειροτεχνίτες που δεν εχουν οριστικοποιηθεί.
  1. Για τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών
α)  Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπεδου 3 ειδικότητας ΣΕΚ – Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας Καλλωπισμού νυχιών και έξι μήνες προϋπηρεσία.
β)  Δίπλωμα επιπέδου 5 ΙΕΚ.
γ)  Βεβαίωση επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από παρακολούθηση προγράμματος τουλάχιστον 600 ωρών σε πιστοποιημένο Κ.Δ.Β.Μ. συμβατό με το εκάστοτε ισχύον επαγγελματικό περίγραμμα και το οποίο συνοδεύεται από αποδεδειγμένη προϋπηρεσία 24 μηνών στο οικείο επάγγελμα, και πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. επιτρέπεται η συμμετοχή στις παραπάνω εξετάσεις πιστοποίησης στους μη έχοντες τίτλο σπουδών έμπειροτεχνίτες οι οποίοι έως τις 31-12-2017 θα εχουν προϋπηρεσία τριών ετών ή 900 ημερομίσθια με εξαρτημένη, ή μη εργασία σε κομμωτήριο.

Η ομοσπονδία κομμωτών Ελλάδος έχει καταθέσει προτάσεις που προσβλέπουν στη αναβάθμιση του επαγγέλματος με αυξημένες προϋποθέσεις εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης, εναρμονισμένες με τα ισχύοντα σε προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

Συνιστά δηλαδή ουσιαστική και τυπική υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ασφαλιστικό Φορολογικό ΦΠΑ Επαναφορά των 100 δόσεων

Giatras_3
Διακρίνονται ο Γ. Γραμματέας της ΚΟΚΚΚΕ Δ. Γιατράς η Πρόεδρος του Σωματείου Δ. Θες/νίκης Ειρ. Σαλτσίδου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ Γ. Παπαργύρης

Το νέο ασφαλιστικό και το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και οικονομικής αβεβαιότητας. Στη διάρκεια μάλιστα διαβούλευσης με τους κυβερνητικούς φορείς του προσχεδίου του ασφαλιστικού που είδε το φως της δημοσιότητας, οι κοινωνικοί εταίροι είχαν επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα και τους κινδύνους που θα εγκυμονούσαν από την αβασάνιστη υιοθέτηση και εφαρμογή των νέων προτεινόμενων ρυθμίσεων. Το νέο επικαιροποιημένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές ανά χείρας αναπροσαρμογές σε μια σειρά από διατάξεις. Αυξάνει τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης από 15 σε 20 χρόνια για την κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης (384€). Δεν έχει διασαφηνιστεί ο τρόπος υπολογισμού των ποσών συντάξεων για μελλοντικούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει ασφαλιστικό δικαίωμα μέσα από την υπαγωγή σε ασφαλιστικές κλάσεις (τόσο παλαιοί όσο και νέοι ασφαλισμένοι). Δεν προβλέπει τη δημιουργία ενός παγίου και ρεαλιστικού συστήματος ρύθμισης οφειλών. Η διάταξη της παρ.10 του άρθρου 38 για καταβολή εισφορών μέσα από τραπεζικό λογαριασμό από 01-07-2016 κρίνεται ότι στην παρούσα φάση θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα διοικητικού κόστους και συμμόρφωσης στις ΜμΕ.

  • Φορολογικές ρυθμίσεις

Στις φορολογικές ρυθμίσεις παραμένει η διάταξη που δεν προβλέπει αφορολόγητο για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία. Αν συμπεριλάβουμε το κόστος συναλλαγών με τερματικά μηχανήματα μια επιχείρηση έρχεται να καταβάλει πάνω από 30% σε έμμεσους φόρους. Με δεδομένη την ανισοκατανομή στα δηλωθέντα εισοδήματα των ΜμΕ (το 80% δηλώνει ως 10.000€ εισόδημα) και μπροστά στον κίνδυνο να επιβαρυνθούν υπέρμετρα όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20000€ είναι σκόπιμο να συμπεριληφθεί ένα πλαίσιο μεγίστης εισφοράς στο 20% του πενταπλάσιου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη έτσι όπως προσδιορίζεται στα σημερινά επίπεδα (586€). Θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τα μέλη οικογενειών που δραστηριοποιούνται στην ίδια επιχείρηση. Προτείνεται η μείωση της εισφοράς για ένα από τα δυο μέλη στο κατώτατο όριο. Η διάταξη του άρθρου 46 προβλέπει ότι με το Προεδρικό διάταγμα θα καθοριστεί ένας ελάχιστος αριθμός εργαζομένων ανά επιχείρηση. Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας διάταξης θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να θεραπεύσει. Η αναμενόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24% κυρίως στην παροχή υπηρεσιών θα είναι η τελική ταφόπλακα της ΜμΕ που πολλοί επιχειρηματικές κρατούν ακόμη με υπερπροσπάθεια και αγώνες.

  • Ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

Επαναφορά άμεσα του μέτρου της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητούν οι ΜμΕ διότι είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στο καθεστώς των 12 δόσεων. Κυρίως όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση και την έχασαν λόγω οικονομικών δυσκολιών επιθυμούν να επανενταχθούν στο καθεστώς ρύθμισης. Είναι παράλογο να θέλουν επιχειρηματίες να υπαχθούν σε ρυθμίσεις οφειλών και το κράτος να μη στέκεται αρωγός στην ενέργεια αυτή.

Όσοι ασχολείστε με τον κλάδο της ομορφιάς για σχετικά θέματα, που θέλετε απαντήσεις επικοινωνείστε με τον γράφοντα στο email giatrasdim@yahoo.gr

*  ο Δημήτρης Γιατράς είναι Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κομμωτών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ΑΘήνας

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION

Είστε επαγγελματίας κομμωτής, nail artist, ή μακιγιέρ; Αν ναι, κάντε τώρα εγγραφή στο newsletter του MY EXTENSION, για να μαθαίνετε πρώτοι τα πάντα για τα μαλλιά, τα νύχια και την ομορφιά.